Friday, November 23, 2018

Cara penyimpanan EBM


Cara simpan susu ibu

  • Perah 2 minggu selepas bersalin 
  • Perah pada bila-bila masa sekiranya masih terasa penuh 
  •  Jika bayi menyusu di sebelah payudara sahaja, perah susu pada sebelah payudara lagi 
  •  Pilih bekas yang sesuai 
    • Bekas plastik 
    • Botol Kaca 
    • Botol tanpa puting (bebas BPA) 

  • Bekas yang bersih dan tertutup 
  •  Kuantiti susu yang mencukupi untuk sekali penyusuan (2oz- 5oz) 
  •  Labelkan tarikh dan masa perahan pada bekas susu perahan 
  • Pastikan susu yang disimpan di dalam bekas hanya ¾ penuh supaya susu tidak melimpah keluar ketika proses pembekuan 
  • Amalkan first in first out (FIFO) 
    • penting untuk mengelakkan susu yang disimpan melangkaui jangka hayat yang dibenarkan. Gunakan susu yang dipam lebih awal terlebih dahulu 
  •  Simpan di dalam peti sejuk 
    • sentiasa simpan susu di bahagian paling sejuk di dalam peti sejuk @ di bahagian sejuk beku. 



Cara membawa stok susu dalam perjalanan jauh
  •  Masukkan ais + garam ke dalam ice box 
  •  Masukkan susu frozen 
  •  Taburkan sekelilingnya dengan ais + garam 
  •  Tutupkan dengan tuala yang lembab 
  • Tutup bekas ice box.




Jadual Tempoh Simpanan Susu










  
CARA MENCAIRKAN EBM
 Haba dan kepanasan melampau boleh memusnahkan enzim, antibodi dan komponen-komponen nutrien penting dalam susu ibu. Oleh itu, perahan susu ibu yang disejukkan @ dibekukan perlu dicairkan dengan kaedah yang betul untuk mengurangkan kehilangan nutrien daripadanya.

·         Susu dari bahagian sejuk
  Lalukan botol susu di bawah aliran air untuk beberapa ketika
  Rendam botol susu di dalam mangkuk berisi air suam selama 5 minit. Jika air menjadi sejuk dan susu belum mencapai suhu yang diingini, tukarkan air rendaman dan rendam lagi untuk beberapa ketika
  Jika dapati susu didalam botol terpisah kepada 2 bahagian, goyangkan botol untuk beberapa ketika bagi mencampurkan bahagian-bahagian yang terpisah dan menyamaratakan suhunya
  Rasai suhunya sekali lagi sebelum menyusu bayi anda

·         Susu dari bahagian sejuk beku

  Turunkan beberapa botol susu daripada bahagian sejuk beku ke rak atas bahagian sejuk pada sebelah malam supaya pencairan boleh berlaku secara perlahan.
  Apabila bersedia untuk beri kepada bayi, keluarkan satu botol daripada peti sejuk dan cairkan serta panaskan susu



Kesalahan Dalam Pengendalian Susu Ibu

1-Perubahan suhu yang mendadak
            - selepas pam susu, terus bekukan
            - bawa turun susu yang beku dari     frozen dan      terus panaskan
            - panaskan susu dengan air mendidih

  Kesan/ risiko
Jika dipanaskan dengan air mendidih @ jika berlaku perubahan suhu yang mendadak  khasiat susu ibu akan hilang dan musnah

  Sepatutnya
      selepas pam susu, biarkan susu pada suhu bilik, kemudian sejukkam dahulu di bahagian chiller dan baru bekukan.
      untuk panaskan, bawa turun dulu susu beku dan biarkan ia mencair di peti ais bawah @ bawah aliran air paip biasa. Setelah sepenuhnya mencair, baru panaskan dengan air suam.

2- Goncang susu ibu
·        Kesalahan
Setelah panaskan susu, anda goncang susu tersebut

·        Kesan/risiko
susu ibu akan rosak.bila susu ibu digoncang, ia akan memusnahkan molekul susu ibu dan “patahkan” molekul protien dalam susu ibu protien dalam susu ibu penting untuk “memelihara” kesihatan usus dan perut bayi

·        Sepatutnya
Hanya  goyang botol susu secara perlahan sehingga susu ibu sebati (bercampur)

3-Guna susu yang telah rosak
·        Kesalahan
Bayi diberi susu yang lebih 1 jam setelah dipanaskan, dan simpan baki susu yang tidak habis

·        Kesan/risiko
Bayi berisiko sakit dan kembung perut akibat minum susu ibu yang telah rosak. Susu ibu mengandungi sel hidup dan cepat rosak kerana ia sangat sensitif dengan pembiakan bakteria di dalam udara sekeliling

·        Sepatutnya
      susu yang sudah sampai tarikh “expired”
      susu yang sudah dipanaskan lebih dari 1 jam
      susu yang lebih 4 jam pada suhu bilik
Perlu dibuang dan tidak perlu disimpan

4- Mencampur susu ibu
·        Kesalahan
Ø Pam susu pada waktu pagi, kemudian simpan di peti ais.
Ø Ketika tengah hari, pam susu dan kemudian mencampurkan susu yang baru di pam kedalam bekas yang pam pagi tadi
§  Risiko
Ø Susu mudah rosak dan khasiat hilang kerana perubahan suhu yang mendadak. Kandungan susu ibu juga berbeza setiap masa dan setiap hari

  Sepatutnya
Ø Susu yang dipam pada hari yang sama, tetapi masa yang berbeza boleh dicampur.
Ø Syaratnya SUHU PERLULAH SAMA
Ø Jika menggunakan single pam, sejukkan dulu susu dalam botol pam sesi 1. Bila pam sesi 2 , sejukkan pula botol ke 2.
Ø Setelah kedua-dua susu sejuk (sama suhu iaitu sejuk peti ais), boleh dicampurkan

5- Kedudukan susu ibu dalam peti ais
  Kesalahan
      Susu ibu disimpan di bahagian rak tepi pintu dalam peti ais. Malah, diletakkan bersebelahan dengan bahan basah seperti ayam, ikan, udang atau lauk pauk yang tidak tertutup
  Risiko
      Pintu peti ais kerap dibuka, dan suhu peti ais adalah tidak stabil.  Jadi, susu ibu cepat rosak kerana tidak tahan lama.
      Bau bahan basah seperti ayam, ikan, udang dan lauk- pauk akan meresap molekulnya kedalam susu ibu, akibatnya susu menjadi tidak sedap dan berbau yang tidak enak seperti hanyir dan busuk
      Masalah bayi tidak mahu minum susu yang di simpan.
  Sepatutnya
      Susu ibu perlu disimpan di bahagian dalam peti ais. Sebolehnya, khaskan 1 rak hanya untuk letakkan susu ibu.
      Bahan basah (ayam,ikan, udang) di bahagian frozen, perlu disimpan dalam bekas tertutup yang kedap bau supaya bau bahan mentah tidak menyerap ke dalam susu.
      Lauk-pauk yang berbau perlu ditutup samaada dengan plastik makanam @ disimpan dalam bekas tertutup.

0 comments:

Post a Comment