Cara simpan susu ibu
- Perah 2 minggu selepas bersalin
- Perah pada bila-bila masa sekiranya masih terasa penuh
- Jika bayi menyusu di sebelah payudara sahaja, perah susu pada sebelah payudara lagi
- Pilih bekas yang sesuai
- Bekas plastik
- Botol Kaca
- Botol tanpa puting (bebas BPA)
- Bekas yang bersih dan tertutup
- Kuantiti susu yang mencukupi untuk sekali penyusuan (2oz- 5oz)
- Labelkan tarikh dan masa perahan pada bekas susu perahan
- Pastikan susu yang disimpan di dalam bekas hanya ¾ penuh supaya susu tidak melimpah keluar ketika proses pembekuan
- Amalkan first in first out (FIFO)
- penting untuk mengelakkan susu yang disimpan melangkaui jangka hayat yang dibenarkan. Gunakan susu yang dipam lebih awal terlebih dahulu
- Simpan di dalam peti sejuk
- sentiasa simpan susu di bahagian paling sejuk di dalam peti sejuk @ di bahagian sejuk beku.
Cara membawa stok susu dalam perjalanan jauh
- Masukkan ais + garam ke dalam ice box
- Masukkan susu frozen
- Taburkan sekelilingnya dengan ais + garam
- Tutupkan dengan tuala yang lembab
- Tutup bekas ice box.
Jadual Tempoh Simpanan Susu
CARA MENCAIRKAN EBM
Haba dan kepanasan melampau boleh memusnahkan enzim, antibodi dan
komponen-komponen nutrien penting dalam susu ibu. Oleh itu, perahan susu ibu
yang disejukkan @ dibekukan perlu dicairkan dengan kaedah yang betul untuk
mengurangkan kehilangan nutrien daripadanya.
·
Susu dari bahagian sejuk
Lalukan botol
susu di bawah aliran air untuk beberapa ketika
Rendam botol
susu di dalam mangkuk berisi air suam selama 5 minit. Jika air menjadi sejuk
dan susu belum mencapai suhu yang diingini, tukarkan air rendaman dan rendam
lagi untuk beberapa ketika
Jika dapati susu didalam botol
terpisah kepada 2 bahagian, goyangkan botol untuk beberapa ketika bagi
mencampurkan bahagian-bahagian yang terpisah dan menyamaratakan suhunya
Rasai suhunya
sekali lagi sebelum menyusu bayi anda
·
Susu dari bahagian sejuk beku
Turunkan beberapa botol susu daripada
bahagian sejuk beku ke rak atas bahagian sejuk pada sebelah malam supaya
pencairan boleh berlaku secara perlahan.
Apabila
bersedia untuk beri kepada bayi, keluarkan satu botol daripada peti sejuk dan
cairkan serta panaskan susu
1-Perubahan suhu yang mendadak
-
selepas pam susu, terus bekukan
- bawa turun susu yang
beku dari frozen dan terus panaskan
-
panaskan susu dengan air mendidih
Kesan/ risiko
Jika dipanaskan dengan air mendidih @ jika
berlaku perubahan suhu yang mendadak khasiat
susu ibu akan hilang dan musnah
Sepatutnya
◦ selepas pam susu, biarkan susu pada suhu bilik,
kemudian sejukkam dahulu di bahagian chiller dan baru bekukan.
◦ untuk panaskan, bawa turun dulu susu beku dan
biarkan ia mencair di peti ais bawah @ bawah aliran air paip biasa. Setelah
sepenuhnya mencair, baru panaskan dengan air suam.
2- Goncang susu ibu
·
Kesalahan
Setelah
panaskan susu, anda goncang susu tersebut
·
Kesan/risiko
susu ibu akan rosak.bila susu ibu digoncang, ia akan memusnahkan molekul susu ibu dan
“patahkan” molekul protien dalam susu ibu protien
dalam susu ibu penting untuk “memelihara” kesihatan
usus dan perut bayi
·
Sepatutnya
Hanya goyang botol susu secara perlahan sehingga
susu ibu sebati (bercampur)
3-Guna susu yang telah rosak
·
Kesalahan
Bayi
diberi susu yang lebih 1 jam setelah dipanaskan, dan simpan baki susu yang
tidak habis
·
Kesan/risiko
Bayi
berisiko sakit dan kembung perut akibat minum susu ibu yang telah rosak. Susu
ibu mengandungi sel hidup dan cepat rosak kerana ia sangat sensitif dengan
pembiakan bakteria di dalam udara sekeliling
·
Sepatutnya
◦ susu yang sudah sampai tarikh “expired”
◦ susu yang sudah dipanaskan lebih dari 1 jam
◦ susu yang lebih 4 jam pada suhu bilik
Perlu
dibuang dan tidak perlu disimpan
4- Mencampur susu ibu
·
Kesalahan
Ø Pam susu pada waktu pagi, kemudian simpan di
peti ais.
Ø Ketika tengah hari, pam susu dan kemudian
mencampurkan susu yang baru di pam kedalam bekas yang pam pagi tadi
§ Risiko
Ø Susu mudah rosak dan khasiat hilang kerana
perubahan suhu yang mendadak. Kandungan susu ibu juga berbeza setiap masa dan
setiap hari
Sepatutnya
Ø Susu yang dipam pada hari yang sama, tetapi
masa yang berbeza boleh dicampur.
Ø Syaratnya SUHU PERLULAH SAMA
Ø Jika menggunakan single pam, sejukkan dulu susu
dalam botol pam sesi 1. Bila pam sesi 2 , sejukkan pula botol ke 2.
Ø Setelah kedua-dua susu sejuk (sama suhu iaitu
sejuk peti ais), boleh dicampurkan
5- Kedudukan susu ibu dalam peti ais
Kesalahan
◦ Susu ibu disimpan di bahagian rak tepi pintu
dalam peti ais. Malah, diletakkan bersebelahan dengan bahan basah seperti ayam,
ikan, udang atau lauk pauk yang tidak tertutup
Risiko
◦ Pintu peti ais kerap dibuka, dan suhu peti ais
adalah tidak stabil. Jadi, susu ibu
cepat rosak kerana tidak tahan lama.
◦ Bau
bahan basah seperti ayam, ikan, udang dan lauk- pauk akan meresap molekulnya
kedalam susu ibu, akibatnya susu menjadi tidak sedap dan berbau yang tidak enak
seperti hanyir dan busuk
◦ Masalah bayi tidak mahu minum susu yang di
simpan.
Sepatutnya
◦ Susu ibu perlu disimpan di bahagian dalam peti
ais. Sebolehnya, khaskan 1 rak hanya untuk letakkan susu ibu.
◦ Bahan basah (ayam,ikan, udang) di bahagian
frozen, perlu disimpan dalam bekas tertutup yang kedap bau supaya bau bahan
mentah tidak menyerap ke dalam susu.
◦ Lauk-pauk yang berbau perlu ditutup samaada
dengan plastik makanam @ disimpan dalam bekas tertutup.
0 comments:
Post a Comment