Sunday, November 4, 2018

Makanan Seimbang



Keperluan nutrisi kepada bayi dan kanak-kanak

  • Amalkan penyusuan susu ibu secara eksklusif dari lahir hingga anak berusia enam bulan. Makanan pelengkap perlu diberi mulai enam bulan (180 hari) – teruskan penyusuan susu ibu sehingga 2 tahun. 
  • Tingkatkan amaun dan kekerapan pemberian makanan mengikut umur 
  • Pelbagaikan jenis makanan bagi penuhi keperluan nutrien 
  • Ubah tekstur dan cara penyediaan makanan mengikut perkembangan 
  • Pemberian makanan secara responsif dengan prinsip penjagaan psikososial 
  •  Penyediaan, pengendalian dan penyimpanan makanan secara selamat 
  • Semasa sakit, berikan bayi dan kanak-kanak lebih air dan cecair lain. Beri hidangan yang kecil tetapi kerap

Pemilihan Snek – bayi, toddler dan kanak-kanak prasekolah

*Potongan buahan, buahan kering, sandwish, yogurt, biskut*
  • Seimbangkan makanan 
  • Hindari jajan atau makanan ringan 
  • Banyakkan minum air masak 
  • Wajibkan sarapan pagi 
  • Tingkatkan aktiviti fizikal 
  •  Bijak dalam membeli makanan

Makanan Seimbang

  • Pemakanan seimbang amat penting bagi tumbesaran dan perkembangan kanak-kanak. Semasa umur kanak-kanak meningkat, mereka perlu diberikan makanan yang seimbang 
  • Beberapa aspek penting perlu diberi perhatian oleh pendidik mengenai pemakanan kanak-kanak, ialah:
    • Kepelbagaian jenis makanan untuk kanak-kanak 
    • Cara dan teknik penyediaan-sebelum, semasa dan selepas memasak; 
    • Amaun makanan 
    • Persekitaran makan-ruang, peralatan, perabot, jadual, dan menu harian 
    • Cara memberi makanan kepada kanak-kanak 
    • Interaksi positif dengan kanak-kanak semasa makan 
    • Adab sebelum, semasa dan selepas makan
Amaun makanan mengikut Garis Panduan Pemberian Makanan Bayi dan Kanak-Kanak Kecil,
Kementerian Kesihatan Malaysia, 2008

Contoh diet bagi makanan pelengkap dan anggaran kuantiti bagi makanan tempatan untuk bayi
dan kanak-kanak kecil





 Jenis Makanan Yang Diperlukan Oleh Kanak-Kanak


























Kesan Gizi Yang Tidak Seimbang


Panduan memilih bahan-bahan mentah segar dan bersih







0 comments:

Post a Comment